28 april is door de Internationale Arbeidsorganisatie uitgeroepen als jaarlijkse ‘Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk’. (World Day for Safety and Health at Work). Deze internationale dag focust op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.
Elk jaar sterven in Nederland zo’n 4.100 mensen als gevolg van een beroepsziekte, waarvan de meeste mensen, ruim 3.000, aan ziektes die ze door gevaarlijke stoffen op het werk hebben opgelopen. Dat je ziek kunt worden door je beroep is nog te sterk onderbelicht. Bijvoorbeeld als je in aanraking komt met gevaarlijke stoffen, die ernstige ziektes zoals longziektes en kanker kunnen veroorzaken.
Verkeerd beeld op de werkvloer over de risico’s
Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van vorig jaar (bron NEA 2020,TNO) blijkt dat niet alleen bij de overheid, maar ook op de werkvloer nog een verkeerd beeld bestaat over de risico’s: zo vindt 97% van de 58.000 ondervraagden dat er voor gevaarlijke stoffen geen extra arbomaatregelen op het werk nodig zijn. En dit terwijl in 2020 ongeveer 8% van de werknemers met stoffen hebben gewerkt die leiden tot huidblootstelling (bijvoorbeeld lijm, schoonmaakmiddelen of verf) en 7% tijdens het werk wordt blootgesteld aan stoffen via de luchtwegen door bijvoorbeeld dampen van oplosmiddelen of uitlaatgassen. Van de 9 miljoen werkenden betreft dat dan meer dan 700.000 werknemers. Nog een hoop winst te behalen dus.
Een veilige werkomgeving begint bij Sdu HSE
Sdu HSE helpt jouw organisatie het arbo- en veiligheidsbeleid naar een hoger plan te tillen, en daarmee risico’s. Wij kunnen ons voorstellen dat je de voordelen van Sdu HSE voor jouw bedrijf ook wel eens wilt ervaren. Dat komt goed uit, want ons HSE-team staat te popelen om je door dit unieke platform te leiden! Vraag meteen een vrijblijvende en gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.