Asbest verwijderen is een vak met risico’s. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) heeft een checklist gepubliceerd voor bedrijven die werkzaamheden in gebouwen gaan uitvoeren en die niet gecertificeerd zijn om asbest te verwijderen.
Bedrijven die een bestaand gebouw verbouwen of slopen moeten altijd controleren of ze met asbest in aanraking kunnen komen. Bij twijfel over asbest adviseert de NLA hulp te vragen van een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.
1 – Is het gebouw voor 1994 gebouwd?
Als het gebouw voor 1994 is gebouwd, is een asbestinventarisatie verplicht voorafgaand aan een renovatie, verbouwing, onderhoud of sloop. Vanaf 1994 is het verboden om asbest te gebruiken.
Let op: dit geldt niet voor bijvoorbeeld schepen; ook in nieuwere schepen kan nog asbest voorkomen. Als het bouwjaar niet bekend controleer het dan met behulp van de BAG-viewer op kadaster.nl.
2 – Staat asbest als arbeidsrisico opgenomen in de risico-inventarisatie -evaluatie (RI&E)?
Wanneer je activiteiten uitvoert waarbij kans bestaat op blootstelling aan asbest, dan moet dit risico worden beschreven in de RI&E. Dit geldt bijvoorbeeld als je onderhoud, renovatie, verbouw of sloop in gebouwen uitvoert die voor 1994 zijn gebouwd.
3 – Is er een asbestinventarisatie uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau?
Door asbest vooraf te inventariseren breng je het risico op blootstelling aan asbest in kaart. Het vooraf inventariseren van asbest is een wettelijke verplichting. Het inventarisatierapport moet altijd op de arbeidsplaats aanwezig zijn, ook als er geen asbest is aangetroffen.
4 – Is bekend op welke plaats de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd?
Bedoeld wordt: worden de werkzaamheden ‘gedekt’ door het inventarisatierapport. Bijvoorbeeld: als werkzaamheden in de keuken worden uitgevoerd, en er is alleen geïnventariseerd in de badkamer, dan is dit punt niet in orde.
5 – Is het mogelijk om de werkzaamheden uit te voeren zonder in aanraking te komen met asbest?
Zodra het asbest ‘geraakt’ kan worden waardoor het breekt of doordat erin geboord, gezaagd, geschuurd wordt e.d., dan komen asbestvezels vrij en ontstaat een ernstig gezondheidsrisico.
6 – Behoort het asbest dat geraakt kan worden tot risicoklasse 1?
Als de asbesttoepassing in risicoklasse 1 verwijderd kan worden, dan mag je de verwijdering zelf uitvoeren, mits je de juiste werkmethode toepast.
7 – Ga je zelf het asbest in risicoklasse 1 verwijderen?
Het verwijderen van asbest brengt altijd risico’s met zich mee. Informeer je goed over de veilige verwijderingsmethode of laat het door een deskundig bedrijf verwijderen.
8 – Is bekend welke werkmethode je moet volgen om het werk veilig uit te voeren?
Het verwijderen van asbest moet altijd zo veel mogelijk door demontage worden uitgevoerd, of ruim om de asbesttoepassing heen, zodat het asbest zo min mogelijk beschadigd wordt. Daarnaast is het vaak nodig om aanvullende maatregelen te nemen, zoals bronafzuiging, bevochtiging, of afschermen van de bron.
9 – Is er aan de werknemers voorlichting gegeven over de risico’s en de werkmethode?
Wanneer werknemers blootgesteld kunnen worden aan asbest, dan is de werkgever verplicht om hen aanvullende voorlichting te geven over de risico’s en de veilige werkmethode.
10 – Heb je de asbestverwijdering gemeld bij de Nederlandse Arbeidsinspectie?
Als je het asbest in risicoklasse 1 zelf gaat verwijderen moet je dit uiterlijk twee werkdagen voor de start melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.Sloopmelding bij bouwwerkzaamheden
Weet je dat je bij bouwwerkzaamheden met asbest ook altijd een sloopmelding moet doen? Kijk voor meer informatie op de website van de Omgevingsdienst in jouw regio.
11 – Ga je na de asbestverwijdering de arbeidsplaats controleren op achtergebleven asbest?
Het is belangrijk voor de veiligheid en gezondheid dat er geen asbest is achtergebleven op de arbeidsplaats. Doe altijd een visuele controle of alle asbest is verwijderd en is afgevoerd. Het is aan te raden om de werkplek goed te reinigen alvorens deze in gebruik te nemen.
Lees meer: NLA
Sdu HSE
Dit nieuws is beschikbaar gesteld door Sdu HSE. In welke bedrijfstak je ook werkt, wij bieden jou alles wat je moet weten om de veiligheid van uw collega’s te verbeteren. Je kunt Sdu HSE direct bestellen in onze webshop. Wil je eerst kennismaken met het product? Vraag dan een demo aan
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.