De registratierichtlijn E001 Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) is herzien. PTSS is een frequent gemelde beroepsziekte in de categorie van psychische aandoeningen in Nederland, aldus het Nederlandse Centrum voor Beroepsziekten (NCvB).
De belangrijkste risicofactoren in het werk zijn de directe blootstelling aan een traumatische gebeurtenis, getuige zijn van een traumatische gebeurtenis, het delen van informatie van een collega die was blootgesteld aan een traumatische gebeurtenis of indirecte blootstelling aan details van een trauma.
Onverwachte gebeurtenissen
Werkgebonden PTSS komt vooral voor in beroepen en werkzaamheden waarin de werknemer onverwacht kan worden geconfronteerd met gebeurtenissen, waarbij iemand het leven heeft verloren of dit leven ernstig wordt bedreigd. First responders, zoals politieagenten, brandweerlieden en medewerkers van de ambulancedienst of de spoedeisende hulp (SEH) lopen een verhoogd risico op blootstelling aan deze ernstige gebeurtenissen en zijn meer at risk om een PTSS te ontwikkelen dan werknemers met een beroep waarin deze gebeurtenissen niet of minder vaak vóórkomen. Ook komt PTSS vaker voor bij medewerkers in het personenvervoer, bij defensie, in de zorg voor verstandelijk gehandicapten of in de psychiatrie, aldus de NCvB. PTSS komt bij ongeveer 3 tot 15 procent van deze werknemers voor. Bij het NCvB worden jaarlijks ongeveer driehonderd meldingen van PTSS gedaan. De CAS-code is P620.
Registratierichtlijn E001 is gebaseerd op het classificatiesysteem DSM-5 en op een literatuurstudie van longitudinale studies met meer dan 5,5 miljoen werkenden en een vóórkomen van 7 procent gevallen van vastgestelde PTSS. Bij deze richtlijn hoort een achtergronddocument.
Indicatie
NCvB adviseert bedrijfsartsen voor het stellen van de diagnose PTSS zoveel mogelijk gebruik te maken van de informatie van een psycholoog of psychiater, als deze voorhanden is. Mocht deze niet beschikbaar zijn, dan kan de bedrijfsarts zelf een indicatie krijgen door het diagnostische schema te volgen dat afkomstig is uit de DSM-5 en is opgenomen in het achtergronddocument van de richtlijn.
Lees meer:
NCvB
Sdu HSE
Dit nieuws is beschikbaar gesteld door Sdu HSE. In welke bedrijfstak je ook werkt, wij bieden jou alles wat je moet weten om de veiligheid van uw collega’s te verbeteren. Je kunt Sdu HSE direct bestellen in onze webshop. Wil je eerst kennismaken met het product? Vraag dan een demo aan
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.