Onthullingen over gebeurtenissen bij The Voice of Holland hebben een nationale discussie over seksuele intimidatie in werksituaties op gang gebracht. De FNV wil wetgeving die vertrouwenspersonen verplicht maakt. De bond heeft zelf een meldpunt voor de mediasector in het leven geroepen.
Bedrijven in actie
Slachtofferorganisaties kregen in de periode na de onthullingen van BOOS fors meer meldingen te verwerken, twee tot drie keer zoveel als bij een vorige piek, ten tijde van #MeToo. Niet al deze meldingen zijn werkgerelateerd. Maar er is duidelijk iets op gang gebracht bij bedrijven en instellingen. Het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen neemt een toename waar in het aantal verzoeken om hulp en advies. Veel organisaties realiseren zich dat ze op dit gebied achterlopen of met achterstallig onderhoud kampen. Maar er melden zich ook bedrijven die al veel gedaan hebben om inhoud te geven aan hun wettelijke plicht om werknemers een veilige omgeving te bieden.
Wil je aan de slag met preventief beleid om ongewenst gedrag op het werk te voorkomen? Maar weet je niet goed waar te beginnen? Download dan nu gratis onze praktische toepassing ‘Preventief beleid ongewenst gedrag’.
Arsenaal
Iedereen begrijpt dat werkelijke verandering bestaat uit cultuurverandering, en dat is niet iets wat je even regelt. Maar regels en instrumenten zijn wel van groot belang. Het arsenaal bestaat uit meldcodes, klachtenregelingen en vertrouwenspersonen. En de verplichte Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) natuurlijk. Het is de FNV een doorn in het oog dat het daar in veel bedrijven aan ontbreekt. Vicevoorzitter Kitty Jong wil met name dat vertrouwenspersonen, onafhankelijk en goed opgeleid, wettelijk verplicht worden. Dat standpunt zette ze nog eens kracht bij op een demonstratie tegen seksuele intimidatie die op 29 januari in Amsterdam plaatsvond. ‘Veiligheid op de werkvloer gaat niet alleen over bouwhelmen’, zei ze bij die gelegenheid.
Machtsverschil
Het middel ‘vertrouwenspersoon’ krijgt in deze periode speciale aandacht omdat slachtoffers van seksuele intimidatie meestal alleen staan. Het verschijnsel gedijt nu eenmaal in situaties van machtsverschil.
Bedrijven hoeven niet altijd zelf een vertrouwenspersoon aan te stellen, ze kunnen zo’n functionaris ook inhuren, bijvoorbeeld bij hun arbodienst. Het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen benadrukt wel het belang van zichtbaarheid. Werknemers moeten weten dat er zo iemand is en hoe die persoon te bereiken is. CAOP-experts Marjolein van Dijk en Hans Groot pleiten ervoor om vertrouwenspersonen aan te stellen die het eigen bedrijf goed kennen en genoeg gezag hebben om de directeur aan te spreken. Net als Kitty Jong pleiten zij ervoor dat het aanstellen van vertrouwenspersonen bij wet geregeld wordt.
Meldpunt
FNV Media en Cultuur heeft een eigen meldpunt in het leven geroepen waar mensen melding kunnen maken van grensoverschrijdend gedrag, speciaal in de mediasector. Die sector biedt volgens bestuurder Andrée Ruiters bij uitstek een voedingsbodem voor seksuele intimidatie: ‘Aan de ene kant staat iemand die het wil maken in het wereldje, aan de andere kant mensen die je kunnen maken of breken. Ook het feit dat er veel met tijdelijke contracten wordt gewerkt maakt mensen kwetsbaar.’ Het meldpunt is volgens Ruiters vooral bedoeld als ‘luisterend oor’. Maar het gaat wel iets verder dan dat, want de bond wil de algemene situatie zoals die uit de meldingen naar voren komt gaan voorleggen aan werkgevers.
Mediastilte
Ondertussen komt er, sinds de zwaar bekritiseerde eerste reactie van John de Mol, bijna geen informatie meer vanuit de betrokken mediabedrijven. Daardoor is het moeilijk vast te stellen wat de onthullingen daar precies hebben losgemaakt en welke maatregelen ze nemen. Een andere vraag is welke sociale consequenties de affaire heeft voor uitvoerend personeel dat er part noch deel aan heeft. Talpa laat het programma produceren door ITV en levert het aan RTL. Het werk eraan is opgeschort en alle drie de bedrijven nemen mediastilte in acht.
Het online startpunt voor OR-leden
Er wordt binnen jouw organisatie veel tijd besteed aan OR-werk? Je twijfelt wel eens of je instemmingsrecht of juist adviesrecht hebt? En je wil de verhouding tussen de OR en bestuurder professionaliseren? Dan is het Inzicht in de OR iets voor jou.
In het online platform Inzicht in de OR is elk OR-thema helder beschreven en samengebracht. Met bijbehorende wet- en regelgeving, quickscans, voorbeelddocumenten en jurisprudentie. Bovendien heb je dankzij onze deskundige helpdesk als OR-lid binnen 48 uur gegarandeerd antwoord op jouw WOR-vraag.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.