Afgelopen week heeft het RIVM het rapport “Inventarisatie radonblootstelling specifieke beroepsgroepen” gepubliceerd. Op bijna alle werkplekken in Nederland zit radon in de lucht, een natuurlijke radioactieve stof. In bepaalde beroepsgroepen kunnen werknemers op de werkplek mogelijk te maken krijgen met een verhoogde radonblootstelling.
In bijna alle gebouwen in Nederland zit radon in de lucht. Vergeleken met de meeste andere landen is de concentratie radon in Nederland laag, ook op werkplekken. Bij sommige beroepen kunnen werknemers op de werkplek blootstaan aan een concentratie radon die hoger is dan op de meeste werkplekken. Dat kan hoger zijn dan het ‘referentieniveau’ voor radon, al is de kans klein.
Wat is radon?
Radon en thoron zijn radioactieve edelgassen die van nature ontstaan ergens halverwege een uraniumreeks. Een deel van het gevormde radon en thoron ontsnapt uit het moedermateriaal en komt in de lucht terecht, waar de atomen na enige tijd vervallen. Omdat de vervalproducten van radon en thoron niet gasvormig zijn, hechten die zich aan stofdeeltjes. Na inademing geven ze straling af in de longen. Het grootste deel van de stralingsdosis die we jaarlijks oplopen door het inademen van radon- en thorondochters ontvangen we binnenshuis. In de bodem, en dus ook in bouwmaterialen die bodemstoffen bevatten, zitten van nature radioactieve stoffen uit de zogenoemde uraniumreeks en de thoriumreeks.
Werkplekken onder de grond
Het RIVM heeft onderzocht in welke beroepsgroepen in Nederland werknemers mogelijk blootstaan aan hogere concentraties radon; vooral daar waar de concentratie hoger kan zijn dan het referentieniveau. De kans hierop is in het algemeen klein, maar blijkt hoger op werkplekken onder de grond, en op werkplekken waar met grondwater wordt gewerkt. Hier werken bijvoorbeeld archeologen en aardwetenschappers, medewerkers van drinkwaterzuiveringsinstallaties en van viskwekerijen.
Andere werknemers die mogelijk blootstaan aan hogere concentraties radon zijn mensen die werken in een glastuinbouwkas waar het gewas met CO2 wordt bemest. Voor mensen die werken met bouwmaterialen waaruit radon vrijkomt, zoals gips, beton en marmer, lijkt het onwaarschijnlijk dat zij blootstaan aan radonconcentraties hoger dan het referentieniveau.
Blootstelling
Verschillende factoren bepalen het risico voor de gezondheid van een werknemer die aan een hogere concentratie radon blootstaat. Naast de radonconcentratie hangt het ervan af hoe lang een werknemer op zo’n werkplek is en of de ruimte wordt geventileerd. Dit noemen we de blootstelling. De precieze blootstelling van werknemers in deze beroepsgroepen is nog niet bekend. Het RIVM doet hier verder onderzoek naar.
Radon is een radioactief edelgas dat van nature ontstaat in de bodem en in bouwmaterialen die daarvan zijn gemaakt. Van daaruit kan het vrijkomen in afgesloten ruimten. Radon verandert uit zichzelf in andere radioactieve stoffen. Deze stoffen kunnen gaan vastzitten aan stofdeeltjes in de lucht. Als mensen deze stofdeeltjes inademen, blijven ze achter in de longen. Dit vergroot de kans om longkanker te krijgen.
Bron:
RIVM
Meer informatie over gevaarlijke stoffen?
Sdu HSE vormt een onmisbare bron van informatie voor iedereen die zich bezighoudt met arbeidsomstandigheden en veiligheid op het werk. Je vindt in HSE niet alleen alle Arbo-praktijkinformatie en regelgeving, maar je beschikt ook over alle AI-bladen, checklists en actuele regelgeving met toelichting. In welke bedrijfstak je ook werkt, wij bieden jou alles wat je moet weten om de veiligheid van uw collega’s te verbeteren. Je kunt Sdu HSE direct bestellen in onze webshop. Wil je eerst kennismaken met het product? Vraag dan een demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.