Op een krappe arbeidsmarkt hebben werkgevers belang bij het omzetten van deeltijdbanen in fulltimebanen en het tegengaan van vervroegd uittreden. Ook de overheid heeft een rol: die moet het voor werkenden lonender maken om meer uren te gaan werken. Dit stelt werkgeversvereniging AWVN.
Alternatief voor loongolf
Dit zei AWVN-directeur Raymond Puts op de jaarlijkse conferentie van de werkgeversorganisatie. Het motto was dit jaar ‘Andere koek!’ Dat paste wel bij de locatie, de Verkadefabriek in Den Bosch, maar het gaat de AWVN toch vooral om een alternatief voor het verhaal van vakbonden dat het tijd is om een groter deel van de economische koek naar werknemers te laten gaan. De AWVN wil een grotere koek.
Puts vindt de krapte op de arbeidsmarkt een bedreiging voor de welvaart, een bedreiging die werkgevers na de coronacrisis niet hebben zien aankomen. Hij ziet niet veel in ideeën die tot dusver uit de koker van vakbonden zijn gekomen, zoals kortere werkweken, vroeger uittreden, maandelijks honderd euro erbij en prijscompensatie. Die voorstellen zullen het probleem volgens hem niet oplossen maar juist verergeren. Het echte probleem is onvoldoende beschikbaarheid van geschikt personeel. Een miljoen mensen, onder wie velen met een migratieachtergrond, staan nog aan de kant. En daarnaast is Nederland ‘deeltijdkampioen’.
Vier wegen
Puts schetste vier wegen die werkgevers beter kunnen bewandelen dan het verhogen van de lonen:
- Schakel verborgen talent in. Ga niet alleen maar voor mensen met een ideaal cv en verdiep je in de talenten en vaardigheden die mensen hebben maar die nu ongebruikt blijven.
- Verhoog het gemiddelde aantal gewerkte uren. Bied standaard voltijdcontracten aan en ga actief met werknemers in gesprek over hun werk-privébalans. Ga soepeler om met vaker thuiswerken, lossere werktijden en ouderschapsverlof.
- Beperk de uitstroom uit het arbeidsproces. Op dit moment is juist het omgekeerde gaande, omdat de RVU-regeling het vervroegd uittreden weer aantrekkelijker heeft gemaakt.
- Verhoog de productiviteit door te investeren in nieuwe technologie en opleidingen. En bied mensen tijd en perspectief voor verdere ontwikkeling. Puts hoopt over dat laatste binnenkort afspraken te kunnen maken met de vakbonden.
Oproep aan nieuw kabinet
Puts wil daarnaast dat het volgende kabinet werken lonender gaat maken. ‘Het is niet uit te leggen dat iemand die meer gaat werken daarvan nauwelijks iets terugziet vanwege hogere belasting en wegvallende toeslagen.’ Het grootste probleem vindt hij de onzekerheid: ‘Mensen weten niet wat er met hun inkomen gebeurt als ze meer gaan verdienen. Misschien moeten ze wel geld terugbetalen.’
Agendapunten voor OR
Andere sprekers op het AWVN-jaarcongres gaven extra reliëf aan Puts’ pleidooi. Zo stelde Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, dat Nederland nog steeds het op drie na productiefste land ter wereld is, maar dat de arbeidsproductiviteit nu niet meer groeit. Hij noemde dat een zorgelijk vooruitzicht.
Bas ter Weel, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, opperde wat ideetjes die een indruk geven van het soort agendapunten dat OR-leden van hun bestuurders kunnen gaan verwachten. Hij pleitte voor een bonus op voltijdwerken en een verbod op werken in deeltijd.
Voor meer achtergrond: Arbeidsvoorwaarden
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.