Veel bedrijven ervaren de risico’s van gevaarlijke stoffen niet als probleem en leven de regels onvoldoende na. Toezicht door de Inspectie SZW blijkt voor bedrijven een belangrijke motivatie om aandacht te besteden aan hun beleid voor het werken met gevaarlijke stoffen. Dat concludeert Inspectie SZW donderdag in de publicatie “Toezicht op het werken met gevaarlijke stoffen 2016-2020”.
De Inspectie SZW houdt toezicht op het veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen, op het gebied van zowel blootstelling, als chemische- en procesveiligheid en ioniserende straling. De inspectiedienst concludeert dat bij bedrijven aandacht ontbreekt voor en kennis over:
- De aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.
- De acute en chronische risico’s van deze stoffen.
- De mate waarin werknemers worden blootgesteld.
Alternatieven
Bedrijven zijn zich nog steeds onvoldoende bewust van de risico’s van gevaarlijke stoffen. Dat ze deze risico’s niet als probleem ervaren en de regels onvoldoende naleven, komt omdat de gevolgen vaak niet direct zichtbaar zijn, aldus de Inspectie SZW. De kans op grote incidenten is klein en werknemers worden vaak pas jaren na de blootstelling ziek.
Bij 65-85 procent van de initiële inspecties naar blootstelling aan gevaarlijke stoffen constateert de Inspectie overtredingen en gaat over tot handhaving. Wanneer bedrijven wél maatregelen treffen kiezen ze eerder voor persoonlijke beschermingsmiddelen dan voor het vervangen van de gevaarlijke stoffen door veiligere alternatieven.
Veel bedrijven
In Nederland zijn ruim honderdduizend bedrijven waar ten minste een werknemer werkt met of blootstaat aan gevaarlijke stoffen. Ongeveer veertigduizend van deze bedrijven werken met stoffen waardoor werknemers bedwelmd kunnen raken, vergiftigd kunnen worden en/of kunnen stikken, met brandbare stoffen en/of stoffen die kunnen exploderen (VBVBE-risico’s). Ongeveer vierhonderd van deze bedrijven beschikken over grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen en behoren tot de hoog-risicobedrijven, Brzo-bedrijven. Brzo-toezichthouders treffen gemiddeld bij veertig procent van de bezochte bedrijven overtredingen aan. Bij bedrijven die werken met ioniserende straling wordt bij ongeveer dertig procent van de inspecties gehandhaafd.
Grens bereikt
De Inspectie SZW geeft aan te investeren in andere interventies, zoals digitale tools, omdat ze nooit alle bedrijven kan bezoeken. ‘’Er is een grens aan wat er bereikt kan worden met inspecteren en handhaven, vooral als bedrijven zich niet bewust zijn van de risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen, waarschuwt de toezichthouder. Handhaving en de beoogde afschrikwekkende werking voor collega-bedrijven leidt dan niet tot duurzame veranderingen. Ook kunnen specifieke eisen van opdrachtgevers, knelpunten in de informatievoorziening in de keten en kostenafwegingen het veilig werken met gevaarlijke stoffen belemmeren. Bovendien is aan de naam van een bedrijf of de inschrijving van een bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK) niet te zien welke mogelijke risico’s er zijn voor de werknemers die met gevaarlijke stoffen werken.’
De inzet van digitale tools geeft bedrijven inzicht in de risico’s en regelgeving. Zo kunnen zij de juiste maatregelen treffen om werknemers te beschermen, aldus de Inspectie.
Lees meer:
ISZW
SDU HSE
Deze informatie is verstrekt door het online platform Sdu HSE. Hier vind je wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.