Door de hele Defensieorganisatie heen heeft personeel tientallen jaren lang risico gelopen op blootstelling aan de kankerverwekkende stof Chroom-6 in verf. De legerleiding liet met name in de jaren 70 en 80 na hen voldoende te beschermen. Vanaf de jaren 90 werd de situatie beter, hoewel niet overal.
Werkzaamheden
Bij werkzaamheden als verflagen spuiten, schuren, lassen of snijbranden konden medewerkers direct in contact komen met Chroom-6. Dat komt doordat bij deze werkzaamheden Chroom-6 vrijkomt als die in de verf(laag) aanwezig is. Medewerkers die geen goede bescherming hadden, konden het tijdens die werkzaamheden op of in hun lichaam krijgen. Ook medewerkers die in dezelfde ruimte waren, maar de werkzaamheden niet zelf uitvoerden, konden in contact komen met Chroom-6. Als bekend is welke werkzaamheden (oud-)medewerkers van Defensie uitvoerden, kan worden aangegeven of die persoon ziek kan zijn geworden door het werken met Chroom-6.
Beschermingsmiddelen
Net als bij de POMSPrepositioned Organizational Materiel Storage-locaties die eerder onderzocht werden, trof Defensie niet altijd en overal beschermende maatregelen op de werkplek, zoals werkruimten afscheiden of afzuiginstallaties. Ook waren de persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals stofmaskers, niet altijd aanwezig of effectief genoeg. In de loop van de jaren is hier meer aandacht voor gekomen, zeker vanaf de jaren negentig.
Wat is Chroom-6?
Chroom-6 werkt roestwerend en wordt daarom wel eens toegevoegd aan verf. Als de verf droog is, kan de stof niet vrij komen en is het niet schadelijk voor de gezondheid. Pas als de stof door werkzaamheden vrijkomt, kun je eraan worden blootgesteld. Chroom-6 heeft eigenschappen waardoor het ernstige ziekten kan veroorzaken. Voorbeelden zijn diverse typen kanker en aandoeningen als eczeem en rhinitis. Dat betekent niet dat iemand die in contact komt met de stof altijd deze ziekten krijgt. De meeste mensen worden niet ziek door blootstelling. De kans daarop wordt wel groter naarmate iemand meer, vaker en/of langer Chroom-6 binnenkrijgt.
Download hier het gehele rapport van het RIVM
SDU HSE
Deze informatie is verstrekt door het online platform Sdu HSE. Hier vind je wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.