Vandaag, 28 april, is door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) uitgeroepen als jaarlijkse ‘Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk’ (World Day for Safety and Health at Work). Een dag waarbij wij ons focussen op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.
Met de bezorgdheid over het coronavirus heeft deze werelddag dit jaar een heel ander karakter gekregen. Waar eerder de focus lag op het voorkomen van bedrijfsongevallen, ligt dit jaar de focus op de omgang met het virus. Nog nooit waren hygiëne en gezondheid op de werkvloer zo van levensbelang.
‘ Slordigheid heeft momenteel niet alleen gevolgen voor bedrijven zelf, maar voor de hele maatschappij.’
De corona pandemie heeft ervoor gezorgd dat regeringen, werkgevers, werknemers en de algemene bevolking voor ongekende uitdagingen staan met betrekking tot het virus en de vele effecten die het heeft gehad op de arbeidswereld. De Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk zal zich richten op strategieën om de nationale systemen voor veiligheid en gezondheid op het werk (OSH) te versterken om veerkracht op te bouwen, om crisis nu en in de toekomst het hoofd te bieden, op basis van lessen die zijn geleerd en ervaringen uit de arbeidswereld.
Aanmelden voor het mini-symposium Stoffen
Vandaag woensdag 21 april 2021 om 13.30 uur organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tezamen met VNO-NCW, de VNCI en de WECF, het halfjaarlijkse minisymposium Stoffen.
Dit jaar is het thema van het symposium: het Veiligheidsinformatieblad en de kansen en knelpunten die dit biedt voor gezond werken met stoffen. Onderdeel van het symposium is een paneldiscussie en er wordt ingegaan op praktijkervaringen. Ook worden instrumenten en communicatie rondom het Veiligheidsinformatieblad besproken en deelnemers gevraagd om het gesprek met elkaar aan te gaan!
Historie van Dag van de veiligheid op het werk
In 2003 begon de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) deze dag te gebruiken om de nadruk te leggen op het voorkomen van ongevallen en ziekten op het werk.
Deze speciale dag maakt integraal deel uit van de wereldwijde strategie voor veiligheid en gezondheid op het werk van de IAO. Een van de belangrijkste pijlers van de wereldwijde strategie is belangenbehartiging, de Werelddag voor veiligheid en Gezondheid op het werk is een belangrijk instrument om het bewustzijn te vergroten over hoe werk veilig en gezond kan worden gemaakt en over de noodzaak om het politieke profiel van veiligheid en gezondheid op het werk te versterken.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.