Van een op de acht bedrijven die bezwaar maken tegen een boete van de Arbeidsinspectie wordt de boete ingetrokken schrijft minister Koolmees (SZW) in antwoord op Kamervragen over het bericht dat de inspectiedienst onterecht hoge boetes gaf aan werkgevers.
In de afgelopen vier jaar is in totaal bijna 3000 keer bezwaar gemaakt tegen een boete van de Inspectie SZW. In twaalf procent van de gevallen werd het bezwaar volledig toegewezen. De boete is in die gevallen ingetrokken. In achttien procent heeft het bezwaar geleid tot een matiging van de opgelegde boete. In negen procent van de bezwaarzaken is de boete in (hoger) beroep ingetrokken of gematigd door tussenkomst van de rechter volgens Koolmees.
Voorlichting
De minister schrijft dat hij niet het beeld herkent dat de Inspectie SZW onjuiste voorlichting heeft gegeven over het matigen van boetes. ‘De overtredingen en (maximale) boetebedragen liggen vast in de wet- en regelgeving die voor een ieder openbaar is. Daarnaast informeert de Inspectie SZW werkgevers en andere betrokkenen onder meer via folders en via haar website over de gehanteerde handhavingsinstrumenten zoals een waarschuwing, stillegging en bestuurlijke boete.’
Arbeidsomstandighedenwet
In 2019 is in het kader van de arbeidsomstandighedenwetgeving iets vaker een waarschuwing of eis opgelegd dan een boete. Uit het jaarverslag 2019 blijkt dat bij eerste inspectie bij 46 procent handhaving plaatsvond. Bij herinspectie was de handhaving 16 procent. In 2019 heeft de ISZW voor 301 boetes een beroep op verminderde draagkracht beoordeeld. In 289 gevallen (96 procent) is een betalingsregeling verstrekt.
De beleidsregels boeteoplegging van de Arbeidsomstandighedenwet bepalen dat kleine ondernemingen boetes krijgen van tien procent van het boetenormbedrag. Grote bedrijven krijgen een boete van honderd procent. In de Arbeidstijdenwet is de boete voor kleine bedrijven (minder dan tien werknemers) de helft van het boetenormbedrag. Voor grote bedrijven (meer dan honderd werknemers) is dat honderdvijftig procent.
Procedure overtreding
Bij overtreding van de arbeidswetgeving wordt een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar feiten en omstandigheden en wordt een boeterapport opgemaakt. De boeteoplegger van de Inspectie SZW beoordeelt vervolgens op basis van wet- en regelgeving of er een boete wordt opgelegd en zo ja, hoe hoog de boete is. Vervolgens stuurt de Inspectie een kennisgeving van het voorgenomen besluit naar de overtreder. Die kan zijn zienswijze daarop geven. Op basis van alle relevante informatie wordt het definitieve boetebesluit genomen. De boete wordt alleen opgelegd als beoordeeld wordt dat daadwerkelijk sprake is van een overtreding, aldus de minister. Tegen het boetebesluit kan de werkgever vervolgens kosteloos bezwaar maken bij het ministerie SZW. De juridische directie heroverweegt het boetebesluit, waarbij nieuw aangeleverde gronden mee worden gewogen. Vervolgens kan beroep worden ingesteld tegen de beslissing op bezwaar. Het instellen van beroep is niet kosteloos.
Bezwaar maken
Overtreders kunnen bezwaar maken tegen de boete die de Inspectie SZW heeft opgelegd bij het ministerie van SZW. Koolmees schrijft dat in bezwaar de opgelegde boete wordt heroverwogen. Indien de overtreder het niet eens is met de beslissing op het bezwaar, dan kan hij daartegen in beroep gaan bij de bestuursrechter van de rechtbank. Is hij het niet eens met de uitspraak van de bestuursrechter? Dan kan hij in hoger beroep gaan tegen de uitspraak bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Werkgevers die niet in bezwaar en beroep zijn gegaan en menen dat zij onterecht zijn beboet kunnen altijd een herzieningsverzoek indienen. Per geval zal dan beoordeeld worden of er aanleiding bestaat het boetebesluit te herzien. SZW past waar nodig ook zelf herziening toe, aldus de minister.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.