Pijn in je rug door te zwaar te tillen? Of juist pijn aan je nek door te vaak dezelfde beweging te maken? Ieder jaar tellen we 113.000 werknemers met een beroepsziekte die veroorzaakt wordt door een te hoge lichamelijke belasting tijdens het werk. In Nederland hebben we daardoor naar schatting in totaal 460.000 mensen met een beroepsziekte aan het bewegingsapparaat. Voor een groot deel betreft het aandoeningen aan arm, nek, schouder en rug.
Naast het persoonlijk leed zijn de maatschappelijke kosten groot. Het verzuim door klachten aan het bewegingsapparaat leidt jaarlijks tot 7 miljoen verzuimdagen. De kosten van het werkgerelateerde verzuim bedragen per jaar ongeveer 1,5 miljard euro. Preventie van lichamelijke belasting is dus van groot belang. Het levert niet alleen behoud van goede gezondheid en betere inzetbaarheid van werknemers op, het beperkt ook de verzuimkosten en arbeidsongeschiktheid.
TOP-campagne
Om hier aandacht voor te vragen starten het Programma Preventie Beroepsziekten van het ministerie van SZW en het Nederlands Focal Point vanaf deze maand – samen met sectoren waar veel fysiek werk voorkomt – een campagne over het voorkomen van lichamelijke over- en onderbelasting. De campagne zet in op de zogenoemde TOP-strategie. TOP staat voor de technische, organisatorische en persoonsgebonden maatregelen ter preventie van lichamelijke belasting. Daarbij wordt gestart met technische maatregelen om de bron van lichamelijke belasting aan te pakken, zoals het gebruik van machines en hulpmiddelen. Vervolgens wordt gekeken naar organisatorische maatregelen, zoals meer afwisseling in het werk. En tot slot wordt samen met de werknemer gekeken of zijn of haar fysieke werkhouding moet worden aangepast. De campagne is onderdeel van een EU-brede campagne over lichamelijke belasting op het werk. In Nederland ligt de uitvoering hiervan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en bij Focal Point Nederland.
Online toolbox met gratis hulpmiddelen
Naast voorlichtingsactiviteiten wordt aan werkgevers en brancheorganisaties een online toolbox met gratis hulpmiddelen en instrumenten ter beschikking gesteld. Werknemers kunnen zelf via een online test in vijf minuten in kaart brengen welke risico’s zij lopen op lichamelijke belasting, waarna ze doorverwezen worden naar voor hen relevante hulpmiddelen en adviezen. Deze test is te vinden op www.hoetopwerkjij.nl.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.