Psychische aandoeningen zijn de meest gemelde beroepsziekten in 2019, net als in 2018. Het gaat naar schatting om 78 nieuwe gevallen per 100 duizend werknemers. Dit blijkt uit ‘Beroepsziekten in Cijfers 2020’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) dat vorige week is gepubliceerd.
Ook aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat komen veel voor. In deze categorie zijn 31 nieuwe gevallen per 100 duizend werknemers gemeld. Het is sinds maart 2020 ook mogelijk om Covid-19 als beroepsziekte te registreren. Tot 1 augustus 2020 zijn er 732 meldingen gedaan door 118 bedrijfsartsen. Veruit de meeste meldingen kwamen uit verpleeg- en verzorgingstehuizen.
PSA
Van het totaal aantal beroepsziektemeldingen (3691) in 2019 betrof het 2222 keer psychische beroepsziekten (PSA), De belangrijkste psychische beroepsziekten zijn overspanning en burn-out, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en depressie. Met 75 procent van het totaal aantal meldingen van psychische beroepsziekten is overspanning en burn-out in 2019 de meest gemelde beroepsziekte. Jaarlijks wordt rond de 300 keer een melding van PTSS als beroepsziekte gedaan bij het NCvB. Deze meldingen komen vooral vanuit de politie (97), gezondheidszorg (94), personenvervoer (20) en defensie (16). Binnen de gezondheidszorg komen de meldingen vooral vanuit instellingen voor verstandelijk gehandicapten en psychiatrische cliënten (58 van deze 94).
Incidentie
Het hoogste aantal nieuwe gevallen van beroepsziekten per 100.000 werknemers :
- Psychische aandoeningen.
- Aaandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat.
- Huidaandoeningen.
- Neurologische aandoeningen.
- Gehooraandoeningen.
- Infectieziekten.
- Luchtwegaandoeningen.
De vijf economische sectoren met de hoogste beroepsziekte-incidentie zijn:
- Bouwnijverheid.
- Industrie.
- Energievoorziening.
- Financiële dienstverlening.
- Gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening.
Bij 86 procent van de werknemers met een gemelde beroepsziekte in de nationale registratie is sprake van tijdelijke arbeidsongeschiktheid, vaak met een lange verzuimduur. Bij 5 procent van deze werknemers gaat het om blijvende arbeidsongeschiktheid als gevolg van een beroepsziekte.
Ontwikkelingen
De onderzoekers constateren de volgende wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen:
- Blootstelling aan oplosmiddelen verhoogt kans op kind met autismespectrumstoornis (ASS) Er zijn aanwijzingen dat er meer kans is op een kind met een autismespectrumstoornis (ASS) wanneer de moeder voor de conceptie of tijdens de zwangerschap wordt blootgesteld aan oplosmiddelen.
- Blootstelling aan benzeen verhoogt ook kans op acute lymfatische leukemie (ALL) bij kind. Er was bekend dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap waren blootgesteld aan benzeen een hogere kans hebben op het ontwikkelen van acute myeloïde leukemie (AML) op de kinderleeftijd. Daar is door recent onderzoek een verhoogde kans op acute lymfatische leukemie (ALL) aan toegevoegd.
- Lasdampen verhogen kans op kind met laag geboortegewicht of vroeggeboorte Blootstelling van de moeder tijdens de zwangerschap aan lasdampen geeft meer kans op een kind met een laag geboortegewicht of een vroeggeboorte.
- Eerste aanwijzingen voor een lager geboortegewicht na blootstelling van nanodeeltjes Moeders met een beroepsmatige blootstelling aan nanodeeltjes hebben 63 procent meer kans op een baby die bij de geboorte klein is voor de zwangerschapsduur (SGA).
Het rapport Beroepsziekten in Cijfers 2020 geeft een overzicht van het aantal en de aard van geregistreerde beroepsziekten en de verdeling binnen sectoren en beroepen in Nederland van het afgelopen jaar. Daarnaast beschrijft het wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot beroepsziekten.
Lees meer: Beroepsziekten
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.