Als gevolg van de COVID-19 pandemie, hebben bedrijven wereldwijd maatregelen genomen om het welzijn van werknemers te beschermen en de verspreiding van het virus te beperken. De belangrijkste maatregel betreft dat veel bedrijven werknemers de mogelijkheid boden, en nog steeds bieden, om hun dagelijkse werkzaamheden vanuit huis uit te voeren. Als gevolg hiervan bevinden velen zich nu in situatie waarin zij lange dagen aan huis gekluisterd zijn. Ondanks de bizarre situatie waarin we momenteel verkeren, zijn de geluiden over thuiswerken vooral positief. Werknemers geven aan gelukkiger en productiever te zijn, werkgevers geven aan content te zijn met gelukkigere en productievere werknemers. Ondanks deze geluiden, voornamelijk door een gebrek aan data en wetenschappelijke inzichten, is het nog niet helemaal duidelijk of werknemers daadwerkelijk gelukkiger en productiever zijn. Volgens gedragswetenschappers Rapuano & Stochova (2020) voldoende reden om deze kwesties te onderzoeken. In dit blog wordt een wetenschappelijk studie besproken waarin werd onderzocht onder of thuiswerken nu echt leidt tot werknemers die productiever en gelukkiger zijn.
Keukenstoel versus bureaustoel
De wereldwijde COVID-19-pandemie heeft geleid tot het feit dat, in het kader van ‘social & physical distancing’ en verdere verspreiding van het virus in te dammen, veel bedrijven zijn overgegaan tot thuiswerken. Deze keuze, al dan wel of niet noodgedwongen, heeft veel stof doen opwaaien. Enerzijds, zijn er werknemers die pleiten voor thuiswerken omdat zij zich prettiger voelen, productiever zijn en geen tijd meer hoeven te spenderen aan forenzen. Anderzijds zijn er werknemers die plots alles tegelijk zijn geworden: ouder, docent, en partner. Deze laatste groep is geen voorstander van thuiswerken en verruilt maar al te graag, zo snel mogelijk, de ‘keukenstoel’ voor de vertrouwde bureaustoel. In de gedragswetenschappen heeft de coronacrisis veel aandacht gekregen, zo ook de invloed van ‘social & physical distancing’ op ons mentale welzijn en productiviteit. Met betrekking tot het vraagstuk of thuiswerken nu echt leidt tot meer geluk en productiever zijn, werd recentelijk een wetenschappelijk studie verricht waarin werknemers, die als gevolg van de coronacrisis thuiswerken, onderworpen werden aan een wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst waarmee het hele thuiswerkfenomeen werd geëvalueerd. In dit blog wordt deze wetenschappelijke studie besproken.
De studie
Om te onderzoeken hoe werknemers het thuiswerken tijdens de coronacrisis ervoeren en in sommige gevallen nog steeds ervaren, werden 436 thuiswerkers (142 mannen en 284 vrouwen) gevraagd een vragenlijst te voltooien. Wat betreft leeftijd, vielen er vier generaties te onderscheiden: Babyboomers (1943-1963), Generatie X (1964 – 1976), Xennials (1977 – 1982) en Millenials (1983 – 2003). Door middel van de vragenlijst werd participanten gevraagd naar: de voordelen van thuiswerken, de nadelen van thuiswerken en kwaliteiten die volgens participanten nodig zijn om succesvol te kunnen thuiswerken.
Mannen blijven mannen, vrouwen blijven vrouwen
Rekening houdende met geslacht, vonden de onderzoekers dat mannen zichzelf succesvoller en gelukkiger achtten wanneer zij gewoon naar kantoor kunnen gaan. Vrouwen achtten zich succesvoller en gelukkiger in een thuiswerksituatie, zoals de huidige. Deze resultaten impliceren dat zowel mannen en vrouwen gelukkiger en productiever zijn in een traditionele rol. Een rol waar de man het huis verlaat om te gaan werken en waar de vrouw thuisblijft om andere taken op zich te nemen. Overeenkomstig met deze resultaten, gaven vrouwen aan productiever te zijn in het geval van thuiswerken, waar mannen aangaven moeite te hebben om minstens net zo productief te zijn als op kantoor.
Babyboomers en oudere generatie X’ers werken liever op kantoor
Oudere generaties gaven te kennen vooral nadelen te ervaren van thuiswerken, waar de jongere generaties benadrukten dat thuiswerken bepaalde kwaliteiten vereist. Zo gaven de babyboomers aan dat zij het directe contact en feedback van leidinggevenden missen. Daarnaast vinden babyboomers het lastiger om relaties te onderhouden met collega’s. Bovenal, gaven babyboomers aan, in vergelijking met de andere generaties, meer stress en een ‘overload’ aan werkzaamheden te ervaren. Soortgelijke resultaten werden gepresenteerd voor de oudere leden van generatie X. Xennials en millenials gaven aan over het algemeen gelukkig te zijn met thuiswerken. Maar, zij gaven ook aan dat thuiswerken niet voor iedereen weggelegd is, daar het timemanagement, meer discipline en meer technologische (IT) kennis vereist.
Thuiswerken, ja! Maar niet fulltime
Een belangrijke bevinding van de studie was dat, werknemers die gemiddeld zo’n 2 a 3 dagen aan thuiswerken deden, nauwelijks nadelen van thuiswerken benoemden, maar vooral voordelen. Ook gaven zij aan productiever te zijn dan werknemers die 4 a 5 dagen vanuit huis werken. Daarnaast, werknemers die 4 a 5 dagen vanuit huis werken benoemden veruit de meeste nadelen. Zij benoemden zelfs meer nadelen dan voordelen en gaven aan minder productief te zijn dan werknemers die 2 a 3 dagen thuiswerken. Deze bevinding is vooral een belangrijke voor HR specialisten en werkgevers: het blijkt namelijk dat wanneer werknemers zo’n 2 a 3 dagen vanuit huis werken zij het gelukkigst en het meest productief zijn. Gelukkiger en productiever dan wanneer zij alleen maar op kantoor werken of alleen maar thuiswerken. Net als vele andere zaken in het leven, draait het ook hier om balans.
Dr. Elroy Boers is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Montreal (voorheen Universiteit van Amsterdam). Zijn onderzoek richt zich op het mentaal welzijn van mensen in de hedendaagse maatschappij. Daarnaast is hij de medegrondlegger van wetenschappelijk adviesbureau Science for Strategy.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.