Het is 1 mei: de Dag van de Arbeid. Dit jaar is deze dag een beetje anders dan anders. Geen demonstratie en geen bijeenkomst vanwege de huidige corona-maatregelen. Vorig jaar kwamen er ruim 4000 mensen naar het Museumplein in Amsterdam om deze dag te vieren. Er stonden vakbondsleden, politieke partijen, klimaatactivisten en mensen die van een minimuminkomen moeten rondkomen op het plein. Dit jaar wordt er alsnog weer stil gestaan bij de achturige werkdag, vrije weekenden, vakantiedagen en veilige en gezonde werkomstandigheden, alleen online.
Waar staat 1 mei ook alweer voor?
Wist je dat de Dag van de Arbeid al sinds het einde van de 19e eeuw wordt gevierd? Dit was een eerbetoon aan de arbeidersprotesten in Chicago, vier jaar eerder. Die demonstraties voor een achturige werkdag ontaardden in gewelddadige botsingen met de politie en doden aan weerszijden. Wereldwijd groeide 1 mei uit tot een feestdag en een dag van protesten voor betere werkomstandigheden. Zo’n driekwart van de wereld is vandaag vrij.
Waarom niet in Nederland?
Nederland kent geen traditie rondom 1 mei. Het was een feest voornamelijk van de socialistische bonden. Na de Tweede Wereldoorlog omarmde ook de PvdA de monarchie en werd Koninginnedag, op 30 april, een feestdag voor iedereen. 1 mei delfde het onderspit. De FNV probeert sinds 2015 de Dag van de Arbeid nieuw leven in te blazen. De edities van 2015, 2016, 2017 en 2019 vonden plaats in Amsterdam. In 2020 vieren ze de Dag van de Arbeid door het coronavirus net even anders dan anders. Een kleine groep ambtenaren, banken en beurshandelaren zijn traditiegetrouw vrij op de Dag van de Arbeid. Ook werknemers van vakbonden zijn op deze dag vaak vrij.
Live uitzending FNV
Door de coronacrisis kunnen er natuurlijk geen bijeenkomst of manifestatie plaatsvinden. Maar FNV gaat in een live-uitzending op social media beeldbellen met mensen uit verschillende beroepen. Ze gaan in gesprek met mensen die in deze coronatijd keihard aan het werk zijn. In de zorg, het onderwijs, de afvalverwerking, thuiswerkers. Jij kunt meepraten. Heb je een boodschap voor mensen in bepaalde sectoren, voor de machinist in de trein, de vakkenvuller in de supermarkt, voor je eigen collega’s? Bekijk hier hun website
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.